Energie Transitie

Werkgroep en BewonerspanelWijkplanHR++ glasWarmtepompenArchief

Werkgroep Energie Transitie

Sinds het voorjaar van 2019 bestaat binnen de bewonersvereniging een werkgroep Energie Transitie. Doel van de werkgroep is om onze wijken (Golfpark en Lommerrijk) voor te bereiden op de realisatie van de doelstelling van ons land om in 2050 energie neutraal te zijn. Dat betekent, dat we van het (aard)gas af zullen moeten, onze CO2 uitstoot drastisch moeten beperken en indien mogelijk zoveel mogelijk zelfvoorzienend zullen moeten betreffende ons energiegebruik.

Om dat te bereiken vinden gesprekken met de gemeente plaats om te onderzoeken of wij als wijk mee kunnen doen in het 100-wijkenproject van de overheid. Dat levert extra ondersteuning op in de planvorming en daarnaast inzicht in zowel de technische, financiële als juridische aspecten, die bij de transitie komen kijken.

Op dit moment wordt de werkgroep ondersteund door de organisatie Buurkracht, die landelijk ervaring heeft bij het opzetten en ondersteunen van bewonersinitiatieven. Doel van de ondersteuning is te komen tot een wijkplan. Een breedgedragen wijkplan biedt de gemeente de mogelijkheid om voor onze wijken een aanvraag te doen voor het landelijke proefwijken programma.

Op maandagavond 9 december om 20:00 vindt in het Golf Event Centre. Parlaan 2, een informatie avond plaats. Tijdens de bijeenkomst wordt o.a. de uitslag van de enquete, die tot 2 december in te vullen is, gepresenteerd en besproken. Geen e-mail gehad met de link naar de enquete? Zend een e-mail naar gp2030gv@gmail.com. Het definitieve progamma zal binnenkort worden gepubliceerd.

Daarnaast is het beperken van het energiegebruik een belangrijke stap richting 2050. Het verbeteren van de isolatiewaarde van de woningen draagt met slechts een korte terugverdientijd daar sterk toe bij. Voor woningen in onze wijk zal de vervanging van het meer dan 25 jaar oude dubbelglas in de woningen van het Golfpark door HR++ glas een significante energiebesparing opleveren en uit ervaring blijkt dat ook te resulteren in een aangenamere binnenklimaat. Dit zowel bij lage als bij hoge buitentemperaturen. Het daarmee verhogen van de isolatiewaarden van de woning biedt naast de aanwezigheid van vloerverwarming tevens een riante uitgangspositie om in de komende 3 decennia’s stappen te kunnen zetten naar een lager energiegebruik.